Log in
A+ A A-

Αγκυρα κατά Τσίπρα: Του επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς

Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τα όσα ανέφερε χθες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς τα «απρέπη».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ Τσίπρα. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν τιμούν ούτε την προσωπικότητα του κ. Τσίπρα, ούτε το αξίωμα που κατέχει». Και προσθέτει ότι η Άγκυρα αναμένει μια πιο υπεύθυνη στάση από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Η ανακοίνωση της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα γενικότερα στη Ανατολική Μεσόγειο, με τις αντιδράσεις της Άγκυρας να πληθαίνουν κοντά την περιοχή όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σοβαρές αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης των 8 άφησε, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. «Περιμένουμε την απόφαση για το άσυλο (...) είχαμε άλλες προσδοκίες», τόνισε χαρακτηριστικά Γιασάρ Χαλίτ Σεβίκ. Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, «έπρεπε να είχαν ήδη εκδοθεί στην Άγκυρα ώστε να δικαστούν για τα εγκλήματα τους», είπε ο Σεβίκ.

thetoc.gr