Log in
A+ A A-

Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F16

«Δεν υπάρχει συμφωνία, βεβαίως και δεν υπάρχει συμφωνία [...] Αυτό που υπάρχει είναι ένα Letter of Request» [LOR] δήλωσε ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος για την ανακατασκευή των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. «Ζητάμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του στόλου ή μέρους του στόλου» τόνισε και πρόσθεσε: «Σε απάντηση του LOR είχαμε μια πρώτη πληροφόρηση ότι θα μας απαντήσουν με LOA όπου θα μας λένε τιμές, ακριβώς περιγραφή της αναβάθμισης. Το σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε το LOR ήταν 123 αεροσκάφη. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο για τo σύνολο των αεροσκαφών μια έγκριση για να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση. Η έγκριση για το σύνολο ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρω» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

 

«Όπως ξεκαθάρισα και στην Επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής, οι δικές μας δυνατότητες στα πλαίσια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατ. το χρόνο και μάξιμουμ 1,1 δισ. δολάρια. Έτσι στη μετάβαση στην Αμερική έγινε η συζήτηση. Και είπαμε ότι αναμένουμε την LOA, δηλαδή την απάντηση των Αμερικανών για την αναβάθμιση. Από τη μεριά του προέδρου Τραμπ ανακοινώθηκε ότι με χαρά η αμερικανική κυβέρνηση εγκρίνει το σύνολο, το μέγιστο της προμήθειας, ποσό που φτάνει τα 2,4 δισ. Ποσό που δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ διότι ούτε αυτές τις οικονομικές δυνατότητες έχουμε, ούτε αυτές τις ανάγκες έχουμε» σημείωσε ο κ. Καμμένος. «Οι τιμές, οι τιμές οι οποίες δίδονται έχουν σχέση και με το κράτος στο οποίο δίδονται» και συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Δηλαδή οι τιμές της Κορέας με το Μπαχρέιν είναι στο 1/4» ανέφερε, απαντώντας στον Α. Γεωργιάδη.

Αναφερόμενος στο θέμα των αντισταθμιστικών, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά ωφελήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Τι ζητάμε; Τι έχουμε ζητήσει να μας κάνουν ως προσφορά στην πιθανότητα των αντισταθμιστικών. Πρώτον η λειτουργία της ΕΑΒ, δηλαδή το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες. Και από εκει και πέρα θα μπορούσε να είναι αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει είναι οι κινητήρες των Σικορσκι του Πολεμικού Ναυτικού τους οποίους αντιπροσωπεύει η ιδια εταιρία που έχει κάνει την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16».

«Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 και αυτή δεν είναι δεδομένη! [...] Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος.