Log in
A+ A A-

«Είμαι ο πατέρας που πεθαίνει από καρκίνο και σας ευχαριστώ Ελληνες»

«Ελπίζω τα παιδιά μου να μπορέσουν να καταλάβουν πόσο τα αγαπούσα όταν έγραψα αυτό το ποστ. Ελπίζω ο μεγάλος να χαμογελάσει όταν δει ότι έγραψα ότι είναι πιο έξυπνος από εμένα. Θα του το έλεγα έτσι κι αλλιώς. Ελπίζω να φωτίσει μια γωνιά στο μυαλό της κόρης μου, θυμίζοντάς της τον ελεύθερο χρόνο που περνούσαμε μαζί παίζοντας μπάσκετ». Δηλαδή όταν εκείνος δεν θα ζει.

Ο Ορεν Μίλερ, ο πατέρας που συγκλόνισε όλο τον κόσμο με το ποστ που έγραψε στο blog του «Είμαι ένας πατέρας που πεθαίνει από καρκίνο και έχω να σας πω κάτι» μίλησε στο TheTOC. Ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και μάλιστα μου είπε ότι του είχε δημιουργηθεί η απορία, καθώς είχε δεχτεί πολλά μηνύματα συμπαράστασης από Ελληνες τις τελευταίες ημέρες.

Νιώθει ακόμα «το πιο τυχερό κάθαρμα του κόσμου», έστω και αν βρίσκεται στη δύσκολη φάση της χημειοθεραπείας. Γιατί έχει δίπλα του τη σύζυγό του και γυναίκα της ζωής του και τα παιδιά του. Είναι ένας άνθρωπος που περνάει με αξιοπρέπεια τη δοκιμασία του καρκίνου και αποτελεί παράδειγμα δύναμης και θάρρους για όλους μας.

Θα μπορούσα να είμαι καλύτερα, θα μπορούσα να είμαι και χειρότερα. Αρχικά έκανα μια θεραπεία με ένα χάπι χημειοθεραπείας το οποίο έκανε καλή δουλειά στη συρρίκνωση των όγκων.

Δυστυχώς, αυτό σταμάτησε να λειτουργεί για μένα, έτσι μόλις ολοκλήρωσα τον πρώτο κύκλο χημειοθεραπείας. Αυτό ήταν σκληρό. Τις πρώτες δύο εβδομάδες ήμουν κουρασμένος όλη την ώρα. Το είπα στον γιατρό και εκείνος μου υποσχέθηκε ότι η τρίτη εβδομάδα θα ήταν καλύτερη, και αυτό ισχύει. Δεν αισθάνομαι πολύ καλά, αλλά αντέχω. Σε μια εβδομάδα, θα κάνω τον δεύτερο γύρο χημειοθεραπείας, κάτι που σημαίνει ακόμα δύο κακές εβδομάδες και μια καλή, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

- Αυτό το ποστ στο blog σου «Είμαι ένας πατέρας με καρκίνο και έχω κάτι να σας πω» που έγινε viral και συγκλόνισε όλο τον κόσμο, πού βρισκόσουν όταν το έγραψες;

Ηταν το πρώτο πράγμα που έγραψα όταν έμαθα ότι είχα καρκίνο στο 4ο στάδιο στους πνεύμονες. Το έγραψα ενώ ήμουν στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, το έγραψα πριν ακόμα δω ογκολόγο, δεδομένου ότι ένας καρδιολόγος ήταν αυτός που μου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. Τότε, ο καρδιολόγος με απογοήτευσε και μου είπε ότι είχα μόνο ένα χρόνο ζωής, κάτι που ένας ογκολόγος δεν θα μου έλεγε ποτέ, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός.

Ελπίζω ο γιατρός να έκανε λάθος και να έχω τουλάχιστον 5 χρόνια ζωής ακόμα. Αλλά αν όλα τελειώσουν σε ένα χρόνο δεν πειράζει. Είμαι εντάξει με αυτό.

- Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα πέρασε από το μυαλό σου όταν έμαθες για την ασθένειά σου;

Το αποδέχτηκα αμέσως. Ο γιατρός άρχισε να μου λέει γι 'αυτό, και είπα, "Εντάξει". Συνέχισε να μου μιλάει, και του είπα ξανά: "Εντάξει". Στη συνέχεια μου είπε: «Όχι, δεν είναι εντάξει!». Μάλλον σκέφτηκε ότι ήμουν σε κατάσταση σοκ και δεν σκεφτόμουν καθαρά, αλλά του είπα: "Όχι, είναι εντάξει." Σίγουρα ήταν ένα σοκ για μένα, αλλά ίσως η ζωή με είχε προετοιμάσει για αυτό το σοκ. Εξάλλου, είμαστε όλοι οι θνητοί.

- Πολλοί άνθρωποι παίρνουν τη ζωή ως δεδομένη. Ήσουν ένας από αυτούς;

Δεν ξέρω αν έπαιρνα τη ζωή ως δεδομένη, αλλά σίγουρα έπαιρνα τους ανθρώπους γύρω μου ως δεδομένους. Πίστευα ότι η ευτυχία είναι κάτι για το οποίο έπρεπε να παλέψω, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία ήταν εκεί για μένα. Δίπλα μου. Η ευτυχία και μια γεμάτη ζωή με τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και καλούς φίλους.

- Ολοι όσοι διαβάσαμε το κείμενό σου, νιώσαμε συγκίνηση βλέποντας πόσο αγαπάς τη σύζυγο και τα παιδιά σου. Θεωρείς ότι η ασθένεια σου σε έκανε να το συνειδητοποιήσεις ακόμα περισσότερο;

Δεν νομίζω. Είμαι ευγνώμων για τη σύζυγό μου και για τη φροντίδα που μου προσφέρει από τότε που παλεύω με τον καρκίνο, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που αρρώστησα. Ηξερα πάντα ότι είναι η γυναίκα των ονείρων μου, και πάντα ήξερα ότι τα παιδιά μου ήταν απίστευτα ανθρώπινα όντα. Η αρρώστια μου δεν το έχει αλλάξει αυτό.

- Περίμενες ότι θα εμπνεύσεις τόσο πολλούς ανθρώπους;

Ισως να είμαι λίγο κυνικός με το διαδίκτυο, επειδή τα περισσότερα από τα πράγματα που οι άνθρωποι μοιράζονται στο Facebook είναι κακόγουστα βίντεο και χαζά κουίζ από ιστοσελίδες όπως το BuzzFeed. Ετσι, ενώ ένιωσα ότι θα μπορούσα ενδεχομένως να εμπνεύσω κάποιους ανθρώπους, δεν πίστευα ότι τόσοι πολλοί θα διάβαζαν αυτό το ποστ.

- Πώς πιστεύεις ότι θα νιώσουν τα παιδιά σου όταν μεγαλώσουν και διαβάσουν αυτό το κείμενο;

Ελπίζω να μπορέσουν να καταλάβουν πόσο τα αγαπούσα όταν το έγραψα. Ελπίζω ο μεγάλος να χαμογελάσει όταν δει ότι έγραψα ότι είναι πιο έξυπνος από εμένα. Θα του το έλεγα έτσι κι αλλιώς. Ελπίζω να φωτίσει και μια γωνιά στο μυαλό της κόρης μου, θυμίζοντάς της τον χρόνο που περνούσαμε μαζί παίζοντας μπάσκετ.

- Οταν μιλήσαμε για πρώτη φορά μου είπες ότι πολλοί Ελληνες επικοινώνησαν μαζί σου.

Πράγματι. Είμαι τιμή για μένα κάθε φορά που κάποιος διαβάζει οτιδήποτε γράφω και τους ευχαριστώ όλους. Νομίζω ότι είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν κατά κάποιο τρόπο επηρεαστεί από αυτή τη φρικτή ασθένεια, είτε επειδή έχουν αρρωστήσει οι ίδιοι είτε επειδή έχουν δει μέλη της οικογένειάς τους να αρρωσταίνουν, και πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που αυτό το ποστ έγινε viral παγκοσμίως.

- Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα θαύμα;

Είμαι αποφασισμένος να πάρω τα πράγματα όπως έρθουν. Είμαι άθεος, αλλά πιστεύω ότι οι γιατροί μου μπορούν να κάνουν θαύματα. Θα δούμε πώς θα πάει η χημειοθεραπεία. Ας ελπίσουμε ότι, εξακολουθώ να έχω αρκετό χρόνο ζωής, είτε μέσω ενός ιατρικού θαύματος είτε μέσα από μια μακρά και δύσκολη διαδρομή.

- Ποιές είναι οι σκέψεις σου για την περίπτωση της Μπρίτανι Μέιναρντ (της 29χρονης που προτίμησε να πεθάνει "με αξιοπρέπεια", όπως είπε, αντί να έχει έναν οδυνηρό θάνατο);

Νομίζω ότι είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο! Μπορείς να προγραμματίσεις τον θάνατό σου, να πεις όλα τα αντίο σου και τότε να βυθιστείς σε έναν ήρεμο ύπνο, και αυτό είναι όλο. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από αυτό;

Ο Ορεν Μίλερ γεννήθηκε το 1973 στο Ισραήλ, όπου έζησε μέχρι το 1995 οπότε και μετακόμισε στο Λονδίνο. Από το 2000 ζει στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του, τον γιο του 6 ετών και την κόρη του 4 ετών.

thetoc.gr