Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Δημήτρης Ηλιόπουλος: Ο Έλληνας που διαπρέπει στην έρευνα εναντίον του Καρκίνου

Ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας Δημήτρης Ηλιόπουλος διευθύνει το κέντρο συστημάτων Συστημικής Βιο-ιατρικής στο πανεπιστήμιο UCLA,στο Los Angeles των Η.Π.Α.

Η πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζει, με την βοήθεια νέων τεχνολογιών, όπως η βιο- πληροφορική και η βιο- μηχανική, έχει επιταχύνει την εφαρμογή φαρμάκων για την θεραπεία, φλεγμονών του εντέρου που προδιέθεταν για κακοήθειες όπως και πολλών ειδών καρκίνων στο πάγκρεας, το ήπαρ, αλλά σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως και σε είδη σπάνιων συνδρόμων.
Ο καθηγητής με την ομάδα του κατόρθωσαν να βρουν σε λιγότερο από δύο χρόνια, φάρμακα νέα γενιάς, για τον καρκίνο του παγκρέατος και του ήπατος.
Οι ανακοινώσεις του που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον την παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αποκαλύπτουν ότι φαρμακευτικές ουσίες χρησιμοποιούνταν σε διαβητικούς έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε πολλών ειδών νεοπλασίες. Παράλληλα με την εύρεση και εφαρμογή νέας γενιάς φαρμάκων, πολύ μεγάλη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εφαρμόζονται με την βοήθεια των τεχνολογιών, εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς που πάσχουν.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, μεγάλωσε στο Βόλο, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στην Βιοιατρική στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Το 2006 είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Βιολογικής Χημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας στο Harvard και στο εργαστήριο του παγκόσμιας φήμης καθηγητή Kevin Struhl.

Δεν ήταν ούτε καν 30 χρονών, όταν γίνεται καθηγητής στο Χάρβαρντ. Θητεύει δίπλα στον καθηγητή Ανοσολογίας Καρκίνου και Aids του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana – Faber.

Media