Logo
Print this page

Ν. Υόρκη: Προβολή ταινίας για την Πάτμο

Με τίτλο «Αποκάλυψη ακόμα: Αποδοχή κληρονομιάς» ("Apocalypse Again: Accepting inheritance"), παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ διάρκειας 80 λεπτών του σκηνοθέτη Χρήστου Γόδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη, στις 3 Οκτωβρίου 2017 το απόγευμα.

Κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, η βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Ιεράς Μονής στην Πάτμο, «το νησί των Αποκαλύψεων», όπως αναφέρει η περιγραφή του έργου στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (http://nycgreekfilmfestival.com/2017-special-and-free-events/), καθώς και η ευρύτερη παρουσίαση του νησιού ως τουριστικός προορισμός.

Στο ντοκιμαντέρ - μεταξύ άλλων - μίλησαν η βυζαντινολόγος-ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Queens College της Νέας Υόρκης-επικεφαλής της έρευνας Ελληνοαμερικανικής Προφορικής Ιστορίας, Νίκος Αλεξίου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, κατά το χαιρετισμό του συνεχάρη τον κ. Γόδα, χαρακτηρίζοντας την ταινία ως «έργο τέχνης, μια γνήσια τέχνη, η οποία μας αφήνει άφωνους ... εντυπωσιασμένους», ενώ συνεχάρη και τον διευθυντή του Φεστιβάλ, James DeMetro, εκφράζοντας την ευχή το Φεστιβάλ να έχει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερη επιτυχία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, ο σκηνοθέτης της ταινίας - μεταξύ άλλων - ανέφερε ότι αρχική ιδέα του έργου «...ήταν να γίνει ένα πιλοτικό επεισόδιο για μια σειρά ντοκιμαντέρ προσκυνηματικού τουρισμού ...Στην πορεία, όμως, έγινε η δεύτερη αποκάλυψη [...]: μέσα σε αυτό το Μοναστήρι, αυτοί οι άνθρωποι, μια θρησκευτική κοινότητα, με στάση παθητική απέναντι στην παράδοση [...] στη στιγμή την κρίσιμη της οθωμανικής αυτοκρατορίας αγόραζε και διέσωζε [βιβλία αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων].»

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, με συνολικά 16 ταινίες Ελλήνων δημιουργών, διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα, με την ευγενική υποστήριξη επιχειρηματικών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και με ευεργέτες -διαχρονικά- το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη και για το 2017, την εταιρεία καλλυντικών Mana Products του Νίκου Μούγιαρη και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Apocalypse Again photo

Φωτ. - Δ.Αφεντούλη (από αριστερά): Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη, James DeMetro, και ο σκηνοθέτης Χρήστος Γόδας.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design