Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Αφιερωμένο στην Κύπρο το Forum του Capital Link

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που εγκαινιάζουμε το Capital Link Επενδύστε στην Κύπρο, το οποίο προγραμματίζουμε να επαναλάβουμε κάθε χρόνο», αναφέρει σε γραπτό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Capital Link, Νικόλας Μπορνόζης, αναφορικά με το Forum που αφιερώθηκε, για πρώτη φορά, στην Κύπρο στις 22 Μαρτίου 2017 στη Νέα Υόρκη.

«Σκοπός του Forum», εξηγεί ο κ. Μπορνόζης, «είναι η προβολή της Κύπρου ως επενδυτικός και επιχειρηματικός προορισμός μεταξύ των αμερικανικών επενδυτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών κοινοτήτων».

«Η Κύπρος μπορεί να είναι σημαντικής σημασίας για εταιρείες που χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως προορισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς, θα επωμισθούν τις συνέπειες από το BREXIT [την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση]», παρατηρεί ο κ. Μπορνόζης, τονίζοντας ότι «Στρατηγικά, η Κύπρος τοποθετείται ως προορισμός εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε γραπτό χαιρετισμό του για το Forum, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζει ότι «Το 2013, η βαθειά οικονομική κρίση έφερε τίτλους ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και συνέδεσε το όνομα της χώρας [της Κύπρου] με τη φράση "capital controls". Τέσσερα χρόνια μετά, μπορούμε με υπερηφάνεια - για άλλη μια φορά - να συνδέσουμε την Κύπρο με την ανάπτυξη και την προοπτική. Η κυπριακή οικονομία εμφανίζεται ισχυρότερη και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές της».

«Αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, συνετή οικονομική διαχείριση, σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα των ανθρώπων, εξασφάλισαν την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομικών προσαρμογής νωρίτερα από ότι αναμενόταν», αναφέρει – μεταξύ άλλων – ο κ. Αναστασιάδης, ενώ τονίζει ότι «Ήδη, το 2015, η κυπριακή οικονομία έχει σημειώσει ρυθμούς θετικής ανάπτυξης που ισοδυναμούν με 1,7%. Για το 2016, η ανάπτυξη ήταν 2,8%, μία από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μείνει σε αυτό το επίπεδο τα επόμενα χρόνια.»

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίσαμε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν, αλλά ενισχύθηκαν και εδραιώθηκαν, κάνοντάς τα να ξεχωρίζουν από τους περισσότερους επενδυτικούς προορισμούς», αναφέροντας - μεταξύ άλλων - τις Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και επαγγελματισμού, το πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση φορολογικό και νομικό σύστημα, το γεγονός ότι η Κύπρος έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες και πιο ανταγωνιστικούς δείκτες φορολογίας εισοδήματος εταιρειών στην Ευρώπη ύψους 12,5%.

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας και ευρύτερα για επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας ο ίδιος ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδυτές που εδράζουν στις Η.Π.Α. να εκμεταλλευτούν τις στρατηγικές σχέσεις της Μεγαλονήσου με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη σε όλους τους οικονομικούς τομείς, ενώ αναφέρει ότι η προσέλκυση επενδυτών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του οικονομικού συστήματος.

Το Forum είχε ως θεματικές ενότητες, «Οικονομία - Επιχειρηματικότητα & Επενδυτικό πλαίσιο», «Τραπεζικές & Οικονομικές υπηρεσίες», «Ενέργεια», «Ναυτιλία & Διοικητική μέριμνα» και «Η Κύπρος ως επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός» και «Γεύμα & Εισαγωγική ομιλία», στις οποίες συμμετείχαν - μεταξύ άλλων - ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Σχέσεων, Τζόναθαν Κόεν, ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Δημητριάδης. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα με τους συμμετέχοντες και τις θεματικές ενότητες διατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Capital Link: http://forums.capitallink.com/cyprus/2017/index.html

Μεταξύ άλλων, το Forum παρακολούθησαν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Βασίλειος Φιλίππου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Σία Παπατριανταφύλλου,η Προϊσταμένη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. στις Η.Π.Α.-Καναδά, Γρηγορία Καματερού και πολλοί άλλοι.

Το Capital Link, διευκρινίζει ο κ. Μπορνόζης, είναι γνωστό για τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου fora για τη ναυτιλία σε κομβικά βιομηχανικά κέντρα, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Αθήνα, η Σανγκάη - και από το 2017 - και στη Λεμεσό, τα οποία, εξηγεί, αποτελούν μοναδικές εκδηλώσεις μάρκετινγκ και δικτύωσης (networking) και παρακολουθούνται από σημαντικό αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών από τον χώρο της ναυτιλίας, όπως πλοιοκτησίας, εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και από άλλους χώρους.

Σημειώνεται ότι το Capital Link, εκτός από το forum στη Νέα Υόρκη, αφιέρωσε άλλο ένα Forum ναυτιλίας στην Κύπρο στις 9 Φεβρουαρίου 2017 στη Λεμεσό της Κύπρου.