Log in
A+ A A-

Όλοι οι Έλληνες ένα σύνθημα!

«Πλημμύρισαν» οι πλατείες και οι δρόμοι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εντός και εκτός συνόρων, συγκεντρώθηκαν σε όλο τον πλανήτη για να στείλουν το δικό τους μήνυμα αξιοπρέπειας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, στο παρά πέντε του κρίσιμου σημερινό Eurogroup.

Στο Σύνταγμα, η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών, υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, δήλωσαν πως δεν θα κάνουν «ούτε βήμα πίσω», ξεκαθάρισαν πως «δεν μασάνε στους εκβιασμούς», δήλωσαν αποφασισμένοι «να νικήσουν» και με πανό στα χέρια έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί, εντός και εκτός συνόρων.

Με παραφρασμένο το σύνθημα του Λένον (Give Greece a chance), διαδήλωσαν υπέρ της δημοκρατίας, κατά της λιτότητας και υπέρ της αλλαγής των πολιτικών στην Ευρώπη. Επηρεασμένοι από το πνεύμα των αποκριών πολλοί επέλεξαν τη σάτιρα για να πουν όσα πιστεύουν, μέσω εύθυμων χάπενιγκς που γέμισαν χαμόγελα τα πρόσωπα των συγκεντρωμένων.

Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ελλάδα δεν έλειψαν οι σχολικοί φύλακες, αλλά και οι μοτοσικλετιστές που ολοκλήρωσαν τη δίκυκλη πορεία τους στην πλατεία Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο με κοινό αίτημα την έξοδο από τη λιτότητα και τα μνημόνια, μπλοκάροντας για ώρες τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Με ελληνικές σημαίες στα χέρια, αλλά και σημαίες κρατών της Ε.Ε. οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν «απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα».

Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι αφιέρωσαν και ένα τραγούδι στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Στην Καβάλα

Στην πλατεία Καπνεργάτη συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της Καβάλας, με πανό στα χέρια («Τα όνειρά μας οι εφιάλτες τους, ούτε βήμα πίσω». Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Ηρώων, στον Λιμένα της Θάσου.

Στη Λάρισα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν πτόησαν τους Λαρισαίους που γέμισαν την κεντρική πλατεία της πόλης για να δώσουν και αυτή τη δική τους μάχη για το σημερινό Eurogroup.

Συνθήματα, πανό και πηγαδάκια για τις διαπραγματεύσεις έδιναν και έπαιρναν μεταξύ των συγκεντρωμένων.

Στη Λαμία

Για μια ακόμη φορά οι Λαμιώτες έδωσαν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην πλατεία Πάρκου.

«Δεν εκβιαζόμαστε, Δεν υποκύπτουμε, Δεν φοβόμαστε, Δεν κάνουμε πίσω, Νικάμε», δήλωσαν με το κεντρικό τους πανό.

Στην Κρήτη

Με συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά οι Κρητικοί τάχθηκαν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και διαδήλωσαν κατά του προγράμματος της λιτότητας.

Στο Ηράκλειο πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ρέθυμνο οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με αφετηρία και τελικό προορισμό το Δημαρχείο, ενώ μαζικό ήταν το «Όχι στη λιτότητα» που είπαν οι Χανιώτες διαφόρων ηλικιών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς, «για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

Συγκέντρωση ενάντια στη λιτότητα πραγματοποιήθηκε και στη Γαύδο.


Στις πόλεις της Ηπείρου

Στις κεντρικές πλατείες των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Άρτας και της Πρέβεζας έδωσαν το δικό τους ραντεβού εκατοντάδες πολίτες διεκδικώντας και αυτοί μια «ανάσα αξιοπρέπειας» με το βλέμμα στραμμένο στη διαπραγμάτευση.


Πάτρα

Μεγάλος αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε απόψε στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας για να συμπαρασταθεί στην ελληνική κυβέρνηση. «Τέρμα στη λιτότητα και την ανεργία, η Ελλάδα δεν είναι αποικία», ήταν το σύνθημά τους.


Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ενώ πολίτες του Αγρινίου πήραν λεωφορεία και ήρθαν στην Αθήνα, για να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

Συγκέντρωση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν και οι πολίτες του Ναυπλίου, της Κεφαλονιάς και άλλων πόλεων.

Υπέρ της Ελλάδας κι εκτός συνόρων

Τη δική τους συμπαράσταση στην Ελλάδα έστειλαν χιλιάδες άνθρωποι και από το εξωτερικό.

Εκδήλωση υποστήριξης προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, υπό βροχή. «Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και ελπίδα» και «έξω τα αρπακτικά από την Ελλάδα και την Κύπρο», ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών σε πανό και πλακάτ. Την εκδήλωση οργάνωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ελλήνων Πολιτών της Κύπρου.

Στη Βιέννη

Την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνησή του, διατράνωσαν χθες εκατοντάδες άνθρωποι στο μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Βιέννης, δίπλα στη φημισμένη «Συνοικία των Μουσείων».

Στο συλλαλητήριο, που διάρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα και στο οποίοι συμμετείχαν όχι μόνον Αυστριακοί πολίτες, αλλά και Έλληνες της Αυστρίας και αρκετοί Ισπανοί, υπήρχαν πανό που ανέγραφαν: «Έλληνες ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», «Τέλος με την πολιτική λιτότητας», «Σηκωθείτε και αγωνιστείτε», «Je suis Hellas», ενώ αρκετές ήταν οι ελληνικές σημαίες που κρατούσαν μερικοί στα χέρια ή είχαν ντυθεί με αυτές.

Στους χαιρετισμούς διαφόρων ομιλητών κυριάρχησαν τα εξής συνθήματα: «Αγώνας για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για όλους τους ανθρώπους», «Η Ελλάδα μάς χρειάζεται όλους , η Ευρώπη μάς χρειάζεται όλους», «Κατά της λιτότητας του θανάτου», «Όχι στη συνέχιση της πολιτικής των οικονομικών ελίτ», «Ο αγώνας αφορά όλους και πρέπει να τον κερδίσουμε», όπως επίσης «Ξεσηκωθείτε για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που τραγουδήθηκαν αυθόρμητα από τους συγκεντρωμένους.

Υπέρ του σύγχρονου «Δαυίδ» της Ευρώπης διαδήλωσαν και άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο πόλεις.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές υποστήριξαν τον «Ελληνα Δαυίδ» στο Παρίσι και γύρισαν την πλάτη στον «χρηματοοικονομικό Γολιάθ» σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από παρατάξεις της αριστεράς και της άκρας αριστεράς υπέρ της Ελλάδας.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία του Παλέ Ρουαγιάλ κρατώντας σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), του κινήματος Ευρώπη Οικολογία οι Πράσινοι και του νεοϊδρυθέντος Nouvelle Donne.

«Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή ενός λαού που αγωνίζεται για το μέλλον του, κατά των αντιδημοκρατικών επιθέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών», δήλωσαν.

Διαδήλωση κατά των «εντολών της τρόικα» έγινε και στη Μασσαλία, ενώ χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε Λονδίνο, Αμστερνταμ, Λισαβόνα και οι Βρυξέλλες, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Γλέζος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ελπίδα έδιωξε το φόβο

«Για μια ακόμη ημέρα οι πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλημμύρισαν από τους πολίτες, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και αποφασιστική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση. Η παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, αυτό που δηλαδή φοβόντουσαν και πολεμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα είναι το επόμενο διάστημα ο αποφασιστικός παράγοντας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη. Είναι η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο, οι ευρωπαϊκοί λαοί υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους. Η Ευρώπη θα αλλάξει σελίδα, η δημοκρατία θα νικήσει».

thetoc.gr