Log in
A+ A A-

Γέφυρα Τσίπρα-Γιούνκερ για να «κλειδώσει» η συμφωνία

Αθήνα και Θεσμοί ανεβάζουν τις ταχύτητες προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας άμεσα όπως επιβεβαιώνουν οι κινήσεις που έγιναν τη Δευτέρα από Γιούνκερ και Τσίπρα.

Στον συνήθη «ρόλο του γεφυροποιού» ο Γιούνκερ «χρεώνεται» την πρόταση συμφωνίας με την Ελλάδα που διακινήθηκε στους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση, και αναφέρει τις τις προϋποθέσεις για τη μικρή συμφωνία με «ξεκλείδωμα» της βοήθειας από τον EFSF εντός Ιουνίου και τη μεγάλη συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο. Στην πρόταση της συμφωνίας το ύψος των μέτρων που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση ανέρχονται στα 5 δισ.ευρώ.

Αμεση αν και εμμέσως υπήρξε η θετική δημόσια ανταπόκριση του έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ παρείχε μαζεμένες διαβεβαιώσεις για τις ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην συμφωνία.

Ο ίδιος προανήγγειλε για πρώτη φορά « είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία» και μίλησε στους εκπροσώπους των βιομηχάνων περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που αρχικά δήλωναν άγνοια για την πρόταση Γιούνκερ ανέφεραν πως «η πρόταση της Κομισιόν θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο της συμφωνίας».

Η συμφωνία είναι άμεση προτεραιότητα δήλωσε ο κ. Τσίπρας που ευελπιστεί ότι στη αποψινή τηλεδιάσκεψη του BrusselsGroup θα κλείσει το «προσύμφωνο» με το οποίο ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρίγα όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει μια νέα κατ' ιδίαν συνάντηση με την Ανγ. Μέρκελ. Αυτή την πιθανότητα εξάλλου άφησε ανοικτή και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ.

Πολ Μέισον: Πως θα αντιδράσει ο Σόιμπλε στη ζαριά του Γιούνκερ;

Μια πρώτη πολιτική αποτίμηση της πρότασης της Κομισιόν για τη συμφωνία Ελλάδας-εταίρων κάνει ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον του Channel 4 μέσω αναρτήσεών του στο twitter

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Μέισον:

- Το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να το χρηματοδοτήσει το σχέδιο

- Είναι μια μεγάλη «ζαριά» από τον Γιούνκερ.

- Χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά καθυστερεί την αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το φθινόπωρο.

- Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ - «Οι Έλληνες τον μισούν»

- Είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τη λιτότητα, δηλαδή μια χαλάρωση για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ

- Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ χρονικό περιθώριο για το συνταξιοδοτικό και του παραδίδει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επειδή ο ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) στηρίζει την ελληνική θέση.

- Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην Ελλάδα σε πέντε δισ. ευρώ τώρα, αλλά ανοίγει και την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μισήσει» ορισμένες από τις λεπτομέρειες, αλλά είναι μια μεγάλη ανακούφιση.

- Τώρα, αναφορικά με την πολιτική πλευρά της διαρροής: Εάν ο Σόιμπλε απορρίψει αυτή τη συμφωνία, θα θεωρηθεί ότι «σπρώχνει» την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.

Όπως ωστόσο παραδέχεται ο Μέισον, δεν έχει στην κατοχή του το κείμενο, αλλά βάσισε τις εκτιμήσεις τους σε αναζήτηση στο google και μετάφραση του ελληνικού κειμένου.

P. Spiegel: Αποκαλυπτικό το κείμενο για τη διαπραγμάτευση

Ο δημοσιογράφος των FT Peter Spiegel θεωρεί ως το πιο ενδιαφέρον του κειμένου είναι ότι αποκαλύπτει κάποια στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία είναι υπερβολικά αδιάλλακτοι στις συνομιλίες για την Ελλάδα και αξιωματούχοι της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και ο Γιούνκερ, προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Δεν είναι επίσης μυστικό ότι πολλοί που εμπλέκονται στις συνομιλίες δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι με τη στάση της Κομισιόν. Μεταξύ αυτών και ο Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Επιτροπή προσπάθησε να εμπλακεί εν αγνοία του, όταν όλοι ζητούσαν από την Ελλάδα να ζητήσει παράταση της σύμβασης τον Φεβρουάριο.

Η νέα προσπάθεια Γιούνκερ μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες αντεγκλήσεις, διότι όπως φαίνεται κανείς από τους άλλους παίκτες δεν ήξερε τι ετοίμαζε ο Γιούνκερ. Όπως αναφέρει αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες, τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ δεν γνώριζαν για την πρόταση.

Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ -οι δύο οργανισμοί που πρέπει να πληρώσουν τα χρήματα διάσωσης- είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιους όρους θα πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα για να λάβει χρήματα».

thetoc.gr