Log in
A+ A A-

Ενοχλημένος ο Γιούνκερ για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε τοΣαββατο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters καθώς η Αθήνα δεν έχει ακόμη στείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της, όπως είχε δεσμευθεί ότι θα έπρατε ήδη από την περασμένη Πέμπτη

«Η Αθήνα δεν έστειλε τις προτάσεις της»

Ο αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο δήλωσε: «Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας), αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι θα στείλει την Πέμπτη δεν έχουν φτάσει ακόμη. Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε».

Διάψευση από Μαξίμου, επιβεβαίωση από την Κομισιόν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης διέψευσε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «οι δυσκολίες τώρα βρίσκονται στην πλευρά του Βερολίνου και όχι στις Βρυξέλλες και τον κ. Γιούνκερ».

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, ''που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα'' -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών.»

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Reuters. Οπως μετάδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στις Βρυξέλλες, σε επικοινωνία που είχε με την κυρία Μίνα Αντρέεβα, εκείνη του είπε ότι είναι σε θέση απλά να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε αίτημα από τον κ. Τσίπρα για επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ. Ωστόσο, δεν έδωσε παραπάνω πληροφορίες και αρκέστηκε να πει πως οι δύο άντρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής

«O κ. Τσίπρας να ανταποκριθεί σοβαρά στα ζητήματα»

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται αξιωματούχο των Βρυξελλών που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην συνάντηση του G7, ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα δεν άφησε περιθώρια διαλόγου. «Δεν υπάρχει λόγος για μια συνάντηση, εκτός εάν (ο κ. Τσίπρας) ανταποκριθεί σοβαρά στα ζητήματα» δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ίδια πηγή σχολίασε επίσης ότι οι δανειστές της Ελλάδας εξεπλάγησαν τόσο από την απόλυτη απόρριψη της πρότασής τους από τον κ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Βουλή όσο και από την απόφαση να καθυστερήσει η πληρωμή της δόσης των 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της

Στη γερμανική πρωτεύουσα πάντως ο αντικαγκελάριος Ζιγκμαρ Γκάμπριελ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς. Μιλώντας στην Stuttgarter Nachrichten, δηλώνει ότι μια συμφωνία «εξαρτάται αποκλειστικά από την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης. Η Ευρώπη έχει φτάσει ήδη στα όριά της. » Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δηλώνει ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο τώρα είναι να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη. «Ωστόσο αυτό θα είναι σίγουρα κάτι που κοστίζει ακριβά» λέει ο Γκάμπριελ και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξαρτήτως από το τι έχει συμβεί, γεγονός που με τη σειρά του θα σημάνει ότι θα υπάρχει ακόμη ανάγκη για χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό ο αντικαγκελάριος σχολίασε: «Το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει την θέληση να αντιμετωπίσει ζητήματα που απαιτούν επίλυση. Προτιμά να τα φορτώνει στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Ομως αυτή η τακτική δεν μπορεί να λειτουργήσει.»

thetoc.gr