Log in
A+ A A-

Συναντήσεις ανά μέσω διαφοροποιήσεων

Σε περίοδο ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα εισέρχεται η χώρα, την επομένη της ψήφισης και του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με το οποίο έκλεισε ο κύκλος επικύρωσης όλων των συμφωνηθέντων με τους εταίρους-δανειστές, ενώ αύριο αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικα.

Στις 6μμ συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που για μια πρώτη αποτίμηση στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κατόπιν αιτήματός της κ. Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε χθες στα περί εκτροπής και αντισυνταγματικής διαδικασίας στη Βουλή, ως αποτέλεσμα του εκβιασμού της ΕΕ, και προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, αποστέλλοντας επιστολές προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, στις οποίες τους ζητά να ενημερώσουν σχετικώς τους ομολόγους τους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη απάντησε στην επιστολή της, σημειώνοντας πως εκφράζει προσωπικές της απόψεις.

Αναγκαία η αποπομπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, γράφει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταύρος Τσακυράκης, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι ακατάλληλη για να διευθύνει όχι τις εργασίες του νομοθετικού οργάνου, αλλά οποιουδήποτε συλλογικού σώματος.

Πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους. "Όλα μια χαρά. Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας", δήλωσε μετά την κοινοβουλευτική  διαδικασία.

Το λόγο για τον οποίο υπερψήφισε το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων εξηγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στο Press Project ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις».

Η υπερψήφιση του δεύτερου πακέτου των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το γεγονός πως και σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση δεν διατήρησε την πλειοψηφία της, κυριαρχούν στον γερμανικό Τύπο. Πόσο έτοιμος για μεταρρυθμίσεις είναι ένας πολιτικός που δεν πιστεύει αυτά που πρέπει να εφαρμόσει; διερωτάται η Suddeutsche Zeitung. Μάλιστα εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.