Log in
A+ A A-

Νέα διάσταση μεταξύ ΗΠΑ - Φιλιππινών

Σε μια εξέλιξη που θεωρείται ήδη ως άκρως αρνητική για την αμερικανική διπλωματία, ο αμφιλεγόμενος πρέοδρος των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό και τον οικονομικό τομέα και στρέφεται σε συμμαχία με την Κίνα.

"Ανακοινώνω τον χωρισμό μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο στον στρατιωτικό, ίσως όχι στον κοινωνικό, αλλά και στον οικονομικό τομέα" ανακοίνωσε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε σε επιχειρηματικό συμπόσιο στο Πεκίνο με τους συμμετέχοντς να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, όπως μεταδίδει η "Φωνή της Αμερικής".

"Η αμερική έχασε. Εχω ανασυνταχθεί ιδεολογικά και ίσως επισκεφτώ και τη Ρωσία για να μιλήσω με τον Πούτιν και να του πω ότι είμαστε τρεις εναντίον όλου του κόσμου. Η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία." πρόσθεσε ο Ντουτέρτε.

"Έχετε μείνει στη χώρα μου για το δικό σας συμφέρον. Άρα, είναι η ώρα να πούμε αντίο, φίλε μου", είπε απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: "Δεν θα ξαναπάω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μόνο που κάνουν είναι να με προσβάλλουν εκεί". δεν παρέλειψε μάλιστα να βρίσει και πάλί τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζοντάς τον "π@@άνας γιο", όπως είχε κάνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο.