Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Η Ρωσία θέλει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

  • Written by 

Η Ρωσία θέλει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας απ' οπού λαμβάνει εκκλήσεις για βοήθεια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Κίεβο παραμένει καχύποπτο.


Στην ανακοίνωση το υπουργείο επισημαίνει ότι πρότεινε στο Κίεβο να προσφέρει «έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια» στην ανατολική Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

«Η Ρωσία λαμβάνει εκκλήσεις από πολίτες και οργανισμούς που βρίσκονται στις περιοχές των συγκρούσεων οι οποίοι ζητούν κυρίως φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο, σε απάντηση οι ουκρανικές αρχές έστειλαν διακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «αγνοούν εντελώς την πρότασή μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» και αναφέρονται «με κυνικό τρόπο στην κατάσταση στην Κριμαία», τη χερσόνησο στη νότια Ουκρανία την οποία προσάρτησε τον Μάρτιο η Ρωσική Ομοσπονδία.

«Με δεδομένη τη συνέχιση των ένοπλων επιχειρήσεων του Κιέβου εναντίον του πληθυσμού των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η ανάγκη να προσφερθεί στον άμαχο πληθυσμό έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει επείγουσα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Συλλήψεις παρατηρητών του ΟΑΣΕ απο φιλορώσους

Για νέα «σύλληψη» ομάδας παρατηρητών του στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αποσχιστές κάνει λόγο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Η ομάδα των τεσσάρων διεθνών παρατηρητών, μαζί με Ουκρανό μεταφραστή τους, σταματήθηκε από ενόπλους στο Σεβεροντονέτσκ, 100 χιλιόμετρα βορείως της πόλης του Λουχάνσκ.
Η τελευταία επικοινωνία με την ομάδα έγινε την Πέμπτη στις 7 το βράδυ τοπική ώρα.
Ήδη από τις 26 Μαΐου αγνοείται και έτερη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου διεξάγονται μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και της εθνοφρουράς και φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών.