Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου

Σε μια συγκινητική τελετή, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επισήμων, συγγενών των θυμάτων και επιζώντων των επιθέσεων, εγκαινιάστηκε πριν από λίγο το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, αναφέρθηκε στην ιστορική και συναισθηματική αξία του Μουσείου και των εκθεμάτων, κάνοντας λόγο για μια "ιερή" αίθουσα που θα απαλύνει τον πόνο των συγγενών και θα αποτελεί φορέα των μηνυμάτων που έστειλε, με την στάση του, το Αμερικανικό Έθνος την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

"Είναι τιμή για μένα να μοιράζεστε μαζί μου τις αναμνήσεις σας και τις σκέψεις σας, αλλά, πάνω απ' όλα, να επιβεβαιώνουμε όλοι μαζί τις πραγματικές αρχές που μας δίδαξε η 11η Σεπτεμβρίου: αγάπη, συμπόνοια και θυσία.  Όλα αυτά, πρέπει να τα βάλουμε για πάντα στις καρδιές μας και να μείνουν στην ιστορία του έθνους μας", ανέφερε ο κ. Ομπάμα, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων τον παρακολουθούσαν.

"Τίποτε δεν μπορεί να μας λυγίσει.  Τίποτε δεν μπορεί να αλλοιώσει αυτό που είμαστε, ως Αμερικανοί", τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Πριν από τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον λόγο είχε πάρει και ο πρώην Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, υπό την ηγεσία του οποίου ξεκίνησε η ανέγερση του Μουσείου.  Ο κ. Μπλούμπεργκ μίλησε για ένα Μουσείο που "μιλάει" στην Ιστορία της πόλης και τις καρδιές των κατοίκων της, ενώ εξέφρασε την σιγουριά ότι θα γίνει ένα από τα ανάλογα σύμβολα της Νέας Υόρκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Πριν από την έναρξη της τελετής, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περπάτησε στον κεντρικό χώρο, μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Μ. Μπλούμπεργκ.  Ακριβώς πίσω τους, ακολουθούσαν η Μισέλ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον.

Παράλληλα, συγκλονιστικές ήταν και οι ομιλίες των επιζώντων, ιδίως πρώην αξιωματικών της Πυροσβεστικής, που είχαν μείνει παγιδευμένοι για ώρες στο σημείο, όμως, τελικά, με την υποστήριξη των σωστικών συνεργείων και την προσωπική τους μαχητικότητα, κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί.