Log in
A+ A A-

Ζυμώσεις ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας

Ζυμώσεις και αντιδράσεις ενόψει της νέας αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που επιβάλλει η συμφωνία των Βρυξελλών.

Περιλαμβάνει τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος φέρνει επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η Αθήνα ωστόσο ζητεί μορατόριουμ για την πρώτη κατοικία ως το τέλος του έτους, υπό αυστηρούς όρους. Το σχετικό νομοσχέδιο Σταθάκη περιμένει την έγκριση των θεσμών και προβλέπει προστασία της κύριας κατοικίας εφόσον η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα τις 35.000. Τρίτη προϋπόθεση είναι το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνάει τις 270.000 ευρώ.

Δεύτερο μεγάλο πεδίο στο νομοσχέδιο είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα.

Σύμφωνα με αυτήν, το βάρος των ζημιών πέφτει πρώτα στους μετόχους - που στην ελληνική περίπτωση όμως αφορά το δημόσιο, ως βασικό μέτοχο των τραπεζών - μετά στους πιστωτές και τέλος στους καταθέτες, μέσω κουρέματος, με δίχτυ ασφαλείας όμως για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Το σενάριο πάντως κουρέματος των καταθέσεων απομακρύνεται, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών του πανεπιστημίου Πειραιά, Χαράλαμπο Γκότση, που μίλησε στον Αθήνα 9.84.

Ξεκάθαρο μήνυμα για την αδιαπραγμάτευτη πορεία της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το πρωί σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως είπε μάλιστα, «κάθε άλλη επιλογή θα ήταν οικονομικώς, κοινωνικώς αλλά και εθνικώς καταστροφική», πράγμα το οποίο «αντιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από επιμέρους κομματικές επιλογές».

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατατέθηκε ξημερώματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ ήδη εκδηλώνονται νέες αντιδράσεις από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Αριστερή Πλατφόρμα.

«Τα μέτρα είναι σκληρά. Χρειάζεται νέο κυβερνητικό σχήμα με πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής, όχι απαραίτητα από την Αντιπολίτευση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας.

«Η κυβέρνηση και ο κάθε υπουργός ξεχωριστά, ένα δρόμο έχουν: να εφαρμόσουν τα όσα υπέγραψε ο πρωθυπουργός», τονίζει το Ποτάμι, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν το δρόμο της γελοιοποίησης. Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί στη 1 μ.μ., ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Για παγίδευση του λαού εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκλογολογία που κυριαρχεί «εγκυμονεί νέα αδιέξοδα και κινδύνους», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, που στη μία θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.